't Gooi

Bel 24/7 bij overlijden:
Jeroen van Riet

Jeroen van Riet

Uitvaartverzorger

“Persoonlijk, betrokken, open, eerlijk en duidelijk; zo ben ik en zo werk ik. Zoveel mogelijk op de achtergrond faciliterend en ondersteunend, ik stap pas in het licht als dat noodzakelijk is.”

Jeroen van Riet

Wij bieden u kosteloos een kennismakingsgesprek aan met de uitvaartverzorger. In dit vrijblijvende gesprek wordt elk onderdeel van de uitvaart met u besproken. U kunt alle vragen stellen en alle wensen kenbaar maken. Dit schept duidelijkheid en geeft rust. Als het moment daar is, is er meer ruimte voor andere zaken en kent u de uitvaartverzorger al die bij u thuis zal komen.

In gesprek met Jeroen van Riet

Jeroen, waarom heb je voor het vak van uitvaartverzorger gekozen?

Jeroen van Riet: Jarenlang werkte ik in de sales marketing, maar begon steeds vaker te merken dat ik er te weinig voldoening uit haalde. Ik moest dus keuzes gaan maken en dacht na over mijn toekomst. Het werk als uitvaartverzorger lag al op mijn netvlies. Het dienstverlenende karakter sprak me erg aan, en ook de onregelmatigheid trok me. Daarnaast haal ik veel voldoening uit het kunnen helpen van mensen. Nu kan ik met overtuiging zeggen dat het voor mij een van de mooiste beroepen is, die er zijn.

Vind je het lastig om de grens te bewaken tussen emotie en zakelijkheid?

Jeroen van Riet: Het feit dat je bij elk afscheid iets kunt meegeven of toevoegen is heel bevredigend, en de bijkomende emoties kan ik meestal goed hanteren. Op het zakelijke vlak is mijn manier van werken zonder meer correct en to the point, open en transparant, gepast en duidelijk. Dat wordt door de families als heel prettig ervaren.

Je zegt ‘meestal’ geen moeite te hebben met emoties bij een afscheid, maar er zijn toch ook heel schrijnende situaties? Hoe ga je daarmee om?

Jeroen van Riet: Natuurlijk zijn er situaties die me raken, maar over het algemeen neem ik mijn werk niet mee naar huis. Daarbij heb ik buiten mijn werk voldoende afleiding. Mijn sociale leven is heel divers en geeft voldoende tijd voor reflectie en afleiding. Dus mocht ik wel de behoefte hebben om iets te delen, dan kan dat altijd, maar ik blijf er zelden lang mee rondlopen.

Denk je wel eens na over je eigen uitvaart?

Jeroen van Riet: Mijn eigen uitvaart vind ik minder belangrijk. Mijn dierbaren weten dat ik gecremeerd wil worden, verder mogen zij de vorm en inhoud bepalen. Ik ben meer bezig met hoe ik herinnerd zou willen worden. Hoe wil ik dat mensen mij gedenken en daar probeer ik zoveel mogelijk naar te leven in het hier en nu. Muziek vind ik belangrijk. Daar denk ik wel over na en ik heb ook een playlist die voor mijn naaste toegankelijk is. Die lijst verandert op z’n tijd en is een weerspiegeling van mijn emoties en gevoel. Ik wil niet alles regisseren, dat vind ik niet fair, het afscheid is voor de nabestaanden en niet voor de overledene.

Zijn er indrukwekkende momenten die je meemaakt en niet snel zult vergeten?

Jeroen van Riet: Ik heb honderden uitvaarten begeleid en daarvan zijn er altijd een paar die je bijblijven. Maar vaak zijn het juist kleine dingen die zijdelings gebeuren, die je op dat moment intens kunnen raken.

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat de nabestaanden niet meer meegaan naar crematorium of begraafplaats, dat laatste stukje laat men dan aan de uitvaartverzorger over. Hoe ervaar je dat?

Jeroen van Riet: Uiteraard moeten mensen helemaal vrij zijn om te doen wat zij wenselijk achten. Vaak is het een logisch vervolg op de prachtige locatie die men voor het afscheid kiest. Een locatie die bij de overledene past, die sfeervol is en waar warme en betrokken mensen de scepter zwaaien, en wat heel belangrijk is, waar je alle tijd kunt nemen. Dan is het uitzwaaien van de overledene een mooi gebaar en neemt de uitvaartonderneming met alle eerbied en respect dat laatste stukje voor zijn rekening.

Heb jij een visie op de toekomst van de uitvaart?

Jeroen van Riet: Ik denk wel dat uitvaarten steeds persoonlijker worden. De markt is erg in beweging, er gebeurt van alles. Mensen kiezen voor locaties waar men niet aan draaiboeken en tijden vastzit, maar waar het afscheid wat informeler kan verlopen. Ik vind dat wel een mooie ontwikkeling.

Hoe ga jij om met onenigheid binnen de familie?

Jeroen van Riet: Als ik aan tafel zit voor een bespreking en ik voel spanning, dan kijk ik allereerst naar mijzelf. Is het mijn manier van communiceren die de spanning veroorzaakt? Als dat niet zo is, dan benoem ik wat ik voel of zie en vraag ernaar. Wellicht kan ik er iets aan doen. Door er open over te zijn, komt de aap wel uit de mouw. Als ik het negeer, dan kan ik mijn werk niet goed doen.

Zie jij valkuilen waar nabestaanden voor moeten waken?

Jeroen van Riet: Nee, ik vind niet dat er valkuilen zijn. Natuurlijk moet je als familie erop letten dat de ondernemer die jij kiest, integer en oprecht is. Maar dat doe je in feite met alles, ook in een winkel doe je geen zaken als je het personeel niet vertrouwt. En doe vooral wat goed voelt. Dat benoem ik ook bij families aan tafel. Niet alles hoeft in één gesprek geregeld te worden.

Wat zou je de lezer van dit interview nog mee willen geven?

Jeroen van Riet, kort en krachtig: Volg je hart!

Ga eens een gesprek aan met een uitvaartverzorger, je moet bij een overlijden bijna een week met iemand optrekken, dat moet wel klikken. Als de dood aanklopt, verwacht of onverwacht, komt er zoveel op je af. Goed als er dan geen onbeantwoorde vragen zijn.

Vraag nu een kennismakingsgesprek aan