't Gooi

Bel 24/7 bij overlijden:

Anne-Marie Boogaarts

Uitvaartverzorger

“Ieder mens is anders en gaat op zijn eigen manier om met afscheid nemen. Dat kun je niet bepalen of sturen. Daarom probeer ik als uitvaartbegeleider aan te voelen wat waarde heeft voor de nabestaanden. Op welke manier vinden zij troost. Op welke manier kan ik dat voor hen vormgeven en organiseren? Ik heb een groot gevoel van empathie voor mensen op dit moment van hun leven en draag graag bij aan een dag vol mooie herinneringen.”

Anne-Marie Boogaarts 

Wij bieden u kosteloos een kennismakingsgesprek aan met de uitvaartverzorger. In dit vrijblijvende gesprek wordt elk onderdeel van de uitvaart met u besproken. U kunt alle vragen stellen en alle wensen kenbaar maken. Dit schept duidelijkheid en geeft rust. Als het moment daar is, is er meer ruimte voor andere zaken en kent u de uitvaartverzorger al die bij u thuis zal komen.

Interview met Anne-Marie Boogaarts

Anne-Marie, wat was voor jou het cruciale moment waarop je wist ‘Dit is wat ik wil, werken in de uitvaartzorg?’

Anne-Marie Boogaarts:
Het kwam als donderslag bij heldere hemel. Wij, mijn man en ik, waren uitgenodigd voor het bijwonen van een uitvaart van een jongeman. Het was echt een heel mooi, bijzonder afscheid en ik weet nog dat er door mijn hoofd flitste: ‘Waarom ben ik hier zo graag?’ Een gekke gedachte, maar toch….
Ik werkte op dat moment als freelancer in wollen stoffen, was daarin gespecialiseerd en had contacten over de hele wereld, dus een prima baan en was daar ook blij mee. Na de uitvaart rijden wij naar huis en ik zeg tegen mijn man: ‘Ik ga iets anders doen, ik ga de uitvaart in.’ Het gevoel was zo sterk, ik kon het niet negeren.

Een maand later ben ik met de opleiding gestart, heb deze afgerond, met stages en al en ben aan de slag gegaan.

Heeft het werk in de uitvaart je gebracht wat je ervan verwachtte?

Anne-Marie Boogaarts:
Absoluut, ik heb er geen moment spijt van gehad. Bij Meride heb ik een fantastische achterban, collega’s die heel open en vrij met elkaar omgaan. Als er iets op je pad komt waar je even geen antwoord op weet kun je iedereen bellen. Met elkaar beschikken we over zoveel ervaring!

Heeft een familie weleens een verzoek neergelegd dat je niet kon of wilde opvolgen?

Anne-Marie Boogaarts gedecideerd:
Nee. Ik heb nog nooit ergens ‘nee’ op gezegd. Hoe meer de vraag afwijkt, hoe liever het me is. Ik vind dat heerlijk, een uitdaging maakt dat ik nog harder ga lopen dan ik al doe. Vind het zo mooi als je een meerwaarde kunt toevoegen.

Hoe geef je al dat verdriet dat je meemaakt een plek?

Anne-Marie Boogaarts:
Ik merk dat ik gedurende de jaren dat ik in de uitvaart werk, daarin nog steeds zoekende ben. Ter plekke met emoties omgaan gaat me heel goed af, ik ben dan echt een rots in de branding, maar na afloop vind ik het wel lastig. Toch merk ik dat ik goed los kan laten, de eerste week na de uitvaart weet ik alle gezichten, namen en bijzonderheden nog. Daarna vervaagt het en dat is goed.

Wat is het meest indrukwekkende moment dat je mee hebt gemaakt tot dusver?

Anne-Marie denkt na:
Zoveel momenten zijn indrukwekkend, maar wat nu in me opkomt is het beeld van de moeder van een klein meisje. Het kind overleed na drie weken ernstige ziekte, de vader was volkomen van de wereld, maar de moeder bleef zo fier en sterk. Samen hebben we het meisje gewassen en aangekleed en mooi opgebaard. Het hele afscheid bleef ze die kracht uitstralen, dat was inderdaad heel indrukwekkend.

Is er een verschil in het regelen van een uitvaart in de grote stad of op het platteland?

Anne-Marie Boogaarts:
Stadsmensen zijn vaak wat assertiever, meer gebekt en hebben vaak meer uiteenlopende vragen en wensen. Uitvaarten met een boot en dergelijke. Mensen uit randgemeenten of dorpen zijn toch wat traditioneler ingesteld. Zoals men het gewend is, is goed genoeg, dat is veilig. Maar op zich zijn die verschillen totaal geen bezwaar, ik stel me altijd heel open op en reageer op de familie die ik ontmoet.

Heb jij een idee hoe de uitvaart in het algemeen zich ontwikkeld in de toekomst?

Anne-Marie Boogaarts:
Ik denk dat men de uitvaart steeds meer persoonlijker wil maken, maar daar zit natuurlijk een andere kant aan, het kostenplaatje.

Vind jij het reëel dat een uitvaart over het algemeen enkele duizenden euro’s kost?

Anne-Marie Boogaarts:
Ja, dat vind ik zeker. Er wordt in de uitvaart heel hard gewerkt, ik geef me meer dan 100%. Daarbij werk ik heel transparant en zorg dat er geen verrassingen zijn op dat gebied, alles wordt goed doorgesproken en uitgelegd. Maar ik vind het wel vervelend als mensen daar ongenuanceerd opmerkingen over maken.

Kun je een valkuil noemen waar je de families voor waarschuwt?

Reageren vanuit emoties, en ik probeer ze daar echt in te beschermen. Ik waarschuw ze voor onnodige kosten, die soms gemaakt worden door iedereen tegemoet te willen komen. Bijvoorbeeld door drie condoleances te houden, omdat niet iedereen op een bepaalde dag kan. En ik probeer ze te beschermen tegen goedwillende mensen die heel veel tijd en energie nemen.

Wat zou je de lezer van dit interview mee willen geven?

Anne-Marie Boogaarts, direct en met nadruk:
Denk na over de dood, ook al is het ingewikkeld. Benoem de tien voornaamste redenen waarom je niet over de dood na wilt denken, en bedenk dan dat de dood totaal geen rekening houdt met die redenen. Het komt veel te vaak voor dat mensen zeggen:

‘Hadden we het er maar over gehad.’
Het geeft zoveel meer rust, en dus ook zoveel meer tijd, als er dingen vastgelegd zijn. Anders is men in die enkele dagen tussen overlijden en uitvaart alleen maar bezig met keuzes maken, en komt men nauwelijks aan afscheid nemen toe.

Ga eens een gesprek aan met een uitvaartverzorger, je moet bij een overlijden bijna een week met iemand optrekken, dat moet wel klikken. Als de dood aanklopt, verwacht of onverwacht, komt er zoveel op je af. Goed als er dan geen onbeantwoorde vragen zijn.

Vraag nu een kennismakingsgesprek aan