Groene (eco-)uitvaart

De aandacht voor duurzaamheid is de laatste jaren sterk toegenomen. Ook voor een uitvaart kiezen steeds meer mensen voor duurzame en milieuvriendelijke alternatieven. Deze alternatieven bestaan uit bijvoorbeeld een kist met FSC-keurmerk, een grafmonument van duurzaam natuursteen, een rouwfiets in plaats van -auto. Bij Meride het Gooi zijn we goed op de hoogte van de nieuwste duurzame ontwikkelingen. Bij ons kunt u een eco-uitvaart volledig naar wens invullen en vormgeven.

 

Hieronder staan enkele aspecten uit de uitvaart die u kunt vergroenen. Overleg met onze uitvaartverzorgers welke duurzame alternatieven zij voor u  kunnen regelen en inzetten.

Opbaren

In principe maken we bij een opbaring gebruik van koelapparatuur. Koelapparatuur is echter niet altijd nodig. De uitvaartverzorger kan u hierover adviseren.

Rouwkaarten

Rouwdrukwerk hoeft niet milieubelastend te zijn. Voor zowel de inkt als het papier kunnen groenere alternatieven gebruikt worden. Denk aan papier met een eco- of fsc-keurmerk en inkt zonder schadelijke oplosmiddelen.

Uitvaartkist

Er zijn veel soorten duurzame  uitvaartkisten. Er zijn eco-kisten die gemaakt zijn van FSC-hout en waarbij de binnenbekleding van eco-katoen is gemaakt. Deze eco-kisten zijn met respect voor mens en milieu geproduceerd.

Vervoer

Een rouwstoet zorgt voor uitstoot van CO2 en gebruikt doorgaans fossiele brandstoffen. Het is mogelijk elektrische rouwauto’s in te zetten. Ook zijn er diverse alternatievenvoor de rouwauto.

Bloemen

Voor de productie van bloemen wordt in de reguliere teelt veel water en pesticide gebruikt. Ook is er vaak sprake van uitbuiting van medewerkers die onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Voor een duurzame uitvaart kunt u verantwoord geteelde bloemen met een fairtradelabel bestellen. U kunt ook kiezen voor een uitvaart zonder bloemen. Wellicht kunnen de gasten het bedrag dat ze anders aan bloemen zouden spenderen, aan een goed doel schenken. Misschien wel een goed doel dat bij de overledene past.

Catering

Ook de catering na een uitvaart kan duurzamer. Denk hierbij aan koffie met een fairtradekeurmerk en biologische hapjes.

Natuurbegraafplaatsen

Een natuurbegraafplaats is een deel van een natuurgebied waar mensen begraven worden. Bij natuurbegraafplaatsen staat natuurbescherming voorop. Er is altijd een ontwikkel- of verbeterplan om de lokale natuur met alle dieren en planten sterker en diverser te maken. De begraafplaatsen worden gerealiseerd op landbouw-, weidegebied of productiebos. Deze gebieden  ontwikkelen zich vervolgens tot een gevarieerd natuurgebied. Soms wordt een deel van een landgoed een natuurbegraafplaats. Dit komt de natuur en biodiversiteit op het hele landgoed ten goede.

Grafmonumenten

Natuursteen voor grafmonumenten wordt veelal gewonnen in steengroeves buiten Europa. Vaak moet natuur plaatsmaken voor deze steengroeves waardoor hele ecosystemen verdwijnen. Ook de arbeidsomstandigheden zijn verre van ideaal; kinder- en dwangarbeid zijn helaas geen uitzondering in deze steengroeves. Met duurzaam natuursteen weet u dat het steen gewonnen is met respect voor de natuur en de werknemers in de steengroeve en dat kinderarbeid is uitgesloten.